Voorop in ons werk staat een open houding bij het benaderen van de ruimtelijke en maatschappelijke opgave. We ontwikkelen heldere concepten met een voortdurende focus op context, materiaal en detail. Steeds om te komen tot goede gebouwen die zo toekomstbestendig mogelijk zijn.

Sinds de oprichting van ons bureau in 1997 zijn we gestaag gegroeid naar een breed samengesteld team. We werken met enthousiasme en betrokkenheid aan de architectuur of herbestemming van woongebouwen, scholen, zorg- en sportcomplexen, bedrijfsgebouwen en gebiedsontwikkelings vraagstukken. Altijd met aandacht voor de integrale kwaliteit van de leef-, woon- en werkomgeving.

Dit doen wij niet alleen. Het werken met alle betrokkenen aan gebouwen, dorpen en steden maakt ons vak bijzonder en in essentie collectief. Wij zijn op ons best als we met adviseurs en gemeentes samenwerken en elkaar inspireren om de wensen van opdrachtgevers en gebruikers te vertalen. Met een toegankelijke houding en gezond verstand. Zonder dialoog en betrokkenheid geen goed plan.

Team

Vanuit ons kantoor op de Triple-O campus in Breda werken wij elke dag samen. Voor elk project moedigen we elkaar aan om de beste oplossing te vinden. In een open sfeer en met oog voor detail.

We hebben ruime ervaring met diverse procesvormen van ontwerpen en bouwen. We werken in REVIT en zijn vertrouwd met BIM.

Meer weten? Neem contact op met ons op.

Tommy Nuijten

Assistent ontwerper

Auke Leijten

Technisch ontwerper - BIM coördinator

Max van Rijzingen

Assistent ontwerper

Bart van der Velde

Directie - Architect

Jeroen van Poppel

Architect - projectleider

Bart Machielsen

Architect - projectleider

Ineke Mertens

Secretariaat

Mark Hereijgers

Architect - projectleider

Ginio Ortiz

Stagiair

Jaap Bekkers

Directie - architect

Dimphy Rops-Klaassen

Technisch ontwerper

Pascal Grosfeld

Directie - architect

Tomas van der Borst

Technisch ontwerper

Thijs Haanskorf

Stagiair

Monique Grosfeld

Administratie

Yorick Hendrickx

Technisch ontwerper - BIM coördinator

Rick Hameeteman

Technisch ontwerper

Werken bij

Ons team is samengesteld uit collega’s met ruime ervaring en collega’s die net afgestudeerd zijn. Door nieuwsgierig te zijn, leren we van elkaar en groeien we verder.

Onderdeel worden van het team? Bekijk onze vacatures:

Met dank aan alle oud-medewerkers

Annekee Groeninx van Zoelen, Arian van Loon, Bram Roelvink, Chi Hang Chim, Dennis Pas, Dominique Wolniewicz, Edyta Wisniewska, Elle Goenee, Paulien Korving, Eva van Oers, Gerbrich Kooi, Gideon Beemster, Gina Vermeeren, Ivo de Bruin, Jacqueline van der Corput, Jan Hermus, Jan-Peter Wenink, Jeroen Michielsen, Jeroen Rijnen, Jeroen van Dam, Joana Martins de Lima, Jochem Vermeulen, Joep Coenen, Joost de Boer, Jordy Pereira, Jordy van Gorkum, Joyce Taal, Matthijs Spijkers, Hanneke Buurman, Kelvin Voesenek, Kevin Claus, Leon Leeftink, Lizzie Moguljak, Loes van der Pluijm, Lukas Vrzgula, Maarten den Teuling, Marco Weijers, Marco Notte, Mark van der Mast, Martijn van Bentum, Martijn van Voorden, Martijn Graafmans, Martijn de Bruin, Mathijs de Wit, Mitchell Verzijden, Niels Ponjee, Niels van der Veeken, Paul Cleuren, Phuoc Nguyen, Renze Evenhuis, Robbert Peters, Roel Wijmans, Ruud van Ginneken, Saeed Jarrous, Sanne Hollink, Teun Vosters, Teun de Rooij, Thomas Besselink, Vaclav Sana, Ward Margry, Willem Vissers, Xander Albers en Yenthe Smienk.

Ons vak bestaat uit het realiseren van goede gebouwen.

Als architect heb je samen met de opdrachtgever een grote verantwoordelijkheid voor de bebouwde omgeving: de omgeving waarin mensen wonen, werken en leven. De dialoog met de opdrachtgever en een zorgvuldige inpassing van het ontwerp in de omgeving spelen daarom een belangrijke rol in ons werk.

We streven naar gebouwen met een eigen karakter, een bijzondere ruimtelijkheid en een zorgvuldige, duurzame afwerking. Het zoeken naar de essentie staat daarbij voor elke opgave centraal. Hieruit ontstaan eenvoudige en krachtige concepten, die zo consistent als mogelijk worden uitgewerkt.

We geloven in de waarde van architectuur, in het belang van de kwaliteit van gebouwen.

Van toen naar nu

De start van het bureau gaat terug naar 1994 wanneer Pascal Grosfeld eigenhandig de huisartsenpraktijk van zijn vader verbouwt en voor zijn afstuderen een derde prijs wint met de Archiprix 1995. Hij verkrijgt zijn startstipendium, dat hem in staat stelt zich verder te ontplooien als architect.

In deze beginperiode krijgt hij zijn eerste formele opdracht: Karma Design in Breda. Een sculpturaal gebouw waarin de mysterieuze identiteit van de opdrachtgever schuil gaat. Als eind 1996 de opdracht voor de transformatie van de voormalige Chassékazerne een feit is, start Pascal begin 1997 officieel het bureau: Grosfeld Architecten.

Transformatie van de voormalige Chassékazerne

Tijdens de beginjaren wordt naast het werken aan projecten ook aan prijsvragen deelgenomen en regelmatig gewonnen. Zo wint het ontwerp voor een woongebouw in Eindhoven met het Jonge Architecten Initiatief de eerste prijs. Een plan dat niet vanuit het archetypische woningbeeld wordt bedacht maar vanuit de woonkwaliteit in relatie tot complexe omgeving.

Ook het plan in de wijk Kroeten wint de eerste prijs. Een opgave waarbij tweekappers een passend antwoord moeten bieden op de diverse context. Omdat tweekappers werken bij de gratie van ritme en deze niet op locatie te vinden is, wordt besloten een 7-kapper te maken waardoor een uniek woonconcept ontstaat met geschakelde woningen van 5 meter breed en 60 meter diep. De aaneenschakeling van woonfuncties wekt de illusie te wonen in een enorme villa.

Woningen Kroeten, Breda

In 1998 werkt Pascal samen met oud-studiegenoot Bart van der Velde aan een stedenbouwkundige prijsvraag in Turku Finland. De visie voor een terughoudende stedenbouw slaat aan en het plan wint de eerste prijs in Europan 5. De samenwerking met Bart krijgt meer gestalte als ook samengewerkt wordt aan een project aan de Baronielaan. Een maximaal transparant kantoorgebouw dat zich zonder reserves presenteert aan de zuidelijke rondweg van Breda.

Vanaf 2000 krijgt de samenwerking formeel gestalte met het winnen van de eerste prijs voor het ontwerp van Buitenplaats in Nieuw-Wolfslaar. Door verder dan de context van de opgave te kijken en het omringende landschap in het ontwerp te betrekken onderscheidt het plan zich van anderen.

Inmiddels is de werkruimte aan de Nieuwe Boschstraat te klein en wordt een ruimte betrokken op een nieuw bedrijventerrein aan de rand van Breda. In een atelierachtige omgeving werken ze samen met een aantal medewerkers aan bijzondere projecten in de directe omgeving zoals Bedrijfsgebouw Winters, het kantoor en woongebouw aan de Keizerstraat, Dok 64 en Mixt. Ondanks de korte crisis die ontstaat als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten blijft de opdrachtenportefeuille groeien en bouwt het bureau aan een vertrouwd netwerk van opdrachtgevers.

Europan prijsvraag, Turku Finland (foto boven) en Buitenplaats, Nieuw Wolfslaar (foto onder)

Wanneer in 2005 Jaap Bekkers als jonge architect bij het bureau komt werken, wint het bureau de tender voor de transformatie van het voormalig werkpaleis van Lodewijk Napoleon naar een universiteitsbibliotheek in Utrecht. “𝘠𝘰𝘶 𝘵𝘢𝘬𝘦 𝘢 𝘣𝘰𝘰𝘬 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘰 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵”, een uitspraak van Louis Kahn, is het thema van de visie op de opgave. Met een treffend verhaal over de fundamentele waarde van natuurlijke lichtinval in een bibliotheek wordt de opdrachtgever verleid. Jaap werkt samen met Pascal meer dan zeven jaar aan het project. De bibliotheek is nog steeds de meest favoriete studieplek van studenten in de binnenstad.

Naast de bibliotheek werkt Jaap aan de transformatie van een oude Garenspinnerij uit 1920 in Gouda naar een cultuurhuis voor de stad. Door een ruimtelijke sculptuur in de enorme fabriekshal te plaatsen wordt de oorspronkelijke architectuur van het gebouw versterkt en ontstaat een fluïde ruimte die dienst doet als foyer.

Universiteitsbibliotheek binnenstad, Utrecht

In 2008 verhuist het bureau naar de oude slangentoren op de Triple O campus in Breda. De iconische kracht van het ontwerp werkt aanstekelijk. Het gebied transformeert in 15 jaar van een desolaat gebied in de hotspot voor creatieve industrie voor Breda. Terwijl Pascal in die periode werkt aan een aantal bijzondere woonhuizen in en rondom Breda verplaatst het werkveld van Bart meer en meer naar Zeeland. De opgaven bestaan vooral uit sociale woningbouw gecombineerd met zorgwoningen. De kunst is de relatief grote woon- en zorgprogramma’s zorgvuldig in te passen in de kleinschalige Zeeuwse dorpen. Het gaat daarbij in essentie om de leefbaarheid van in deze krimpgevoelige regio te behouden.

Er wordt gewerkt aan een diversiteit van projecten als in 2014 de zusters van het Catharinadal in Oosterhout voor een uitdaging komen te staan als hun oorspronkelijke bron van inkomsten dreigt te verdwijnen. Samen met de kloostergemeenschap ontstaat het plan voor een wijngaard met wijnhuis en gastenverblijf. De rijksmonumentale omgeving dwingt het bureau tot bescheidenheid. Het ontwerp gaat op in 750 jaar geschiedenis van de kloostergemeenschap. Pascal werkt samen met Jaap aan de visie voor het kloosterdomein.

Kantoor op de Triple O campus (foto boven) en Catharinadal, Oosterhout (foto onder)

In 2018 wordt Jaap partner. De naam van het bureau verandert in Grosfeld Bekkers van der Velde. In deze periode werken Jaap en Bart onafhankelijk van elkaar aan diverse scholen in Nederland en België en worden er samenwerkingen met andere bureaus opgezocht. De ontwerpen zijn primair gericht op inspirerende en stimulerende leeromgevingen.

In de basisschool De Wildschut in Gilze ligt de visie van het bureau op toekomstbestendigheid voorlopig opgeslagen: volledig in hout, energieneutraal, circulair en transformeerbaar.

Interieur van OBS De Wildschut, podiumtrap met kinderen met zicht op het dorp Gilze. Iinterieur is gemaakt van duurzaam FSC houtBasisschool De Wildschut, Gilze